New Zealand: Varme kilder og vakker natur

Hvis du tar et stykke norsk vestlandsnatur, legger til en god porsjon palmekledde hvite strender, og topper det hele med et innslag av islandske sprutende geysirer, har du New Zealand i et nøtteskall.

Da Te Kupe kom seilende med sitt følge fra Selskapsøyene i år 911, strandet han på en øde strand omgitt av høye fjell, grønnkledde skoger og hvite skyer. Han kalte dette nyoppdagede landet Aoteroa – «den lange hvite skyens land». Legenden om Te Kupe forteller hvordan New Zealand en gang for lenge siden ble befolket av polynesiere fra de øvrige øyene i Stillehavet. Dagens New Zealand er fjernt og eksotisk, men samtidig så likt vårt eget kontinent. Det er Polynesia med Stillehavets hvite strender og maori-kultur, men også et topp moderne samfunn basert på det siste innen vestlig teknologi.


Byen Rotorua ligger kun et par timers biltur sørover fra storbyen Auckland, og er oppkalt etter innsjøen med samme navn. Navnet Rotorua er maori og betyr «den andre innsjø». Den er noe mindre enn Lake Taupo som refereres til som «den første innsjø», og ligger 70 km lenger sør. Varme kilder og sprutende geysirer gjør Rotorua spesielt attraktivt som spa-senter, og det finnes at bredt spekter av tilbud til de som ønsker å benytte seg av denne naturgaven. Utenfor byen finnes blant annet et badested bestående av to bekker som begge munner ut i den samme kulpen. Det som gjør denne kulpen spesiell, er at du kan sitte med det ene benet i kaldt vann og det andre i varmt vann, ettersom vannet i den ene bekken er godt over 40 grader celsius. En kan faktisk se at vannet i kulpen er varmere på den ene siden, ettersom det er betydelig gråere enn det friske, kalde vannet som kommer fra den kalde bekken. Lukten av svoveldamp er alltid tilstedeværende, og flere steder kan en se den hvite røyklignende dampen stige opp fra kumlokk og parker.

Kurbad for enhver smak

Rotoruas historie som spa-senter startet for mer enn 160 år siden. Kildevannets velgjørende effekt tiltrekker i dag turister fra hele verden, og det beste stedet for nytelse er byens Polynesian Spa. Dette unike kurbadet er New Zealands ledende internasjonale spa, og består av totalt 35 naturlig oppvarmede basseng. Her kan du velge utfra et bredt spekter av badetilbud, utfra behov og behag. «Radium & Priest» består av totalt åtte utendørs basseng som ligger på rekke og rad ved siden av hverandre. Temperaturen varierer mellom 33-43 grader celsius, og reguleres av naturen selv. Vannet i disse bassengene kommer direkte fra de varme, syrlige kildene som bobler og koker kun et steinkast unna spa-senteret. Ettersom både fargen og temperaturen følger variasjonene i kildene, kan temperaturen brått øke fra 33 til 38 grader uten forvarsel. «Radium & Priest» er derfor forbeholdt voksne.

Polynesian Spa tilbyr et eget stort familiebasseng, samt flere mindre boblebad som kan leies til private sammenkomster. Boblebadene har egne avkledningsavlukker, og er avskjermet fra de øvrige avdelingene. Her har man selv kontrollen og kan justere bobler og temperatur etter eget ønske, uten innslag av uventede temperatursvingninger. Foruten å være populære blant familier, par og vennegjenger, er boblebadene også en stor hit blant firmaer og foreninger som ønsker en «fuktig» sammenkomst. Ønsker du å bade i mer naturlige omgivelser, anbefales et besøk i senterets «de luxe»-avdeling. Her bader du utendørs i et naturlig basseng, mens du nyter utsikten over Rotorua-sjøen som ligger rett nedenfor.

Mens vannet i «Radium & Preast»-bassengene er syrlig, er vannet i alle de andre bassengene basert på alkaliske mineraler. Dette er etter manges oppfatning mer behagelig, ikke minst på grunn av det syrlige vannets karakteristiske svovellukt. Felles for begge er den behagelige og litt dovne følelsen en har etter å ha tilbrakt en halvtimes tid i det varme, mineralrike vannet. Tanken på bare å kunne krabbe opp på bassengkanten og sove en times tid, er nærliggende. Så hvorfor ikke gjøre nettopp det?

Polynesian Spa Retreat tilbyr nemlig flere typer massasje og hudterapi. Her brukes lokale oljer og leirer med mineraler fra kildene rundt Rotorua. Hva er vel mer behagelig enn å ligge og halvsove, mens profesjonelle hudterapeuter og massører løser opp i muskelknuter og stive skuldre, for så å avslutte det hele med en kjølig leirmaske? Husk bare på å få i deg nok væske underveis, da kombinasjonen av varme og fuktighet tapper kroppen for fuktighet raskere enn ellers. Det koker og bobler på alle kanter av byen, og mineralene herfra brukes til produksjon av kosmetiske produkter både til eget bruk og til eksport. Det kan derfor være verdt å ta en tur innom gavebutikken før du forlater senteret, som et nytt og bedre menneske!

Maoriene: Stillehavets vikinger

Rotorua er ikke bare kjent for sine varme kilder og kurbad. Byen er også det kulturelle sentrum for New Zealands urbefolkning, maoriene. Te Kupe og hans følge ankom Aoteroa i 911, men det skulle ta over 800 år før de første europeere slo seg ned i landet under den lange, hvite sky. Abel Tasman var riktignok innom en tur i 1642, men møtet med de krigerske maoriene inviterte ikke til noe lenger opphold. Den første europeiske bosetningen på New Zealand tok ikke plass før så sent som på 1800-tallet.

Maoriene er kjent for sin dyktighet til sjøs, og omtales ofte som «the Vikings of the Pacific». Deres tradisjonelle waka-ship brukes fortsatt ved spesielle anledninger og festivaler. I Rotorua kan du oppleve hvordan maoriene har utviklet en helt spesiell livsstil, basert på nettopp naturlig jordvarme og sprutende geysirer. Bli med og smak på Hangi; mat kokt på glodhete, jordoppvarmede steiner, mens du overværer en ekte haka. De som er interessert i rugby har muligens lagt merke til New Zealands landslag «the All Blacks`» utføre et noe spesielt ritual foran hver kamp. Den tradisjonelle haka er en åndelig krigsdans, hvor en tilkaller forfedrenes ånder for å få hjelp og styrke i en viktig kamp eller kritisk situasjon.

New Zealand er kontrastenes og naturelskernes land fremfor noe. Kiwi`ene, som innbyggerne kalles på folkemunne, vet å sette pris på landet sitt. Aktiviteter som seiling, padling, fotturer og ski står høyt i kurs også hos lokalbefolkningen, og det var nettopp her i New Zealand`s ville natur, at begrepet «ekstremsport» fikk ny betydning. Her finnes aktiviteter og tilbud på alle nivåer, og en kan trygt utforske landet på egen hånd. Det finnes nemlig ingen farlige dyr eller insekter som en må passe seg for. New Zealand er landet hvor nordmenn raskt føler seg hjemme, til tross det ligger så langt unna som overhodet mulig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *