Cuba: Solens og salsaens øy

Sigarer, salsa og Fidel Castro har lenge vært Cubas varemerker internasjonalt. Tanken på Cuba som en karibisk badedestinasjon har ikke eksistert mer enn knappe ti år for de fleste nordmenn. Cubanerne har nå påalvor åpnet sine dører og strender for solhungrige turister, og det er med stolthet og glede de viser deg byene, strendene og den cubanske kulturen. Et mer gjestfritt og vennlig folk skal man lete lenge etter.


Med Florida, Jamaica, og Mexico som nærmeste naboer, har

 

Karibiens største øy et klima som er perfekt for oss nordboere. Den cubanske vinteren er som en god norsk sommer, noe som tilsier en temperatur mellom 22-27 grader celsius. Luften er også forholdsvis tørr, så man slipper å bruke flere dager på akklimatisering.

Cuba tilbyr et bredt spekter av bademuligheter; fra Varaderos 20 km lange, kritthvite strand, til små avsidesliggende klipper. Varadero er et stort, moderne feriested, beregnet på de som ønsker alt lagt opp på forhånd. Her finnes store, moderne hoteller med private strender og førsteklasses service. Den hvite sandstranden blir ryddet og rensket for søppel hver dag, og det er parasoller og solsenger til alle. Dette er det perfekte stedet for småbarnsfamilier, med langgrunn strand, butikker, barneleker og strandcaféer innen rekkevidde. Varadero har egen flyplass, og tar årlig mot tusenvis av charterturister fra de nordiske landene.

Habanas Riviera

Ønsker man en mer uformell og cubansk atmosfære, anbefales Playa del Este. Dette området omtales som Habanas Riviera, og begynner i Bacuranao, 18 km øst for Habana sentrum. Playa del Este strekker seg 9 km østover til den lille byen Guanabo, som er cubanernes eget samlingssted. Cubanere er som mange vet, et livlig folkeslag, og dette preger også strendene. Her spilles det musikk mens det danses salsa eller spilles volleyball i sanden. Ønsker du å realisere drømmen om å galoppere i vannkanten mens vannet spruter bak deg, har du muligheten her. Det finnes flere hesteutleie langs stranden, og det koster ikke stort å leie en hest for en times tid. Tradisjonelle vannaktiviteter som seiling og windsurfing er også mulig.

Det som gjør Guanabo så tiltrekkende, er nettopp det livlige folkelivet og alle de forskjellige aktivitetene som foregår på stranden. Her kommer man lett i kontakt med cubanere, og man bør ikke bli overrasket over å bli invitert med på kveldens lokale salsafest. Cubanere er uformelle og sosiale, og har en egen evne til å nyte livet. Det kan være nok å slå av en fem minutters prat, så vips, er du invitert hjem til familien på middag eller på en lokal sammenkomst. I Guanabo bor man billig, og den beste måten er å leie et privat rom hos en familie til en billig penge. Etter at Cuba åpnet dørene for vestlig turisme, er det også blitt formelt lovlig for cubanere å leie ut et rom til reisende, og for mange er dette den viktigste inntektskilden. Det er trygt, rent og billig, og er i mange tilfeller et meget godt alternativ til dyre hoteller.

En annet populært badested på denne lange stranden er Santa Maria del Mar. Her er hotellene litt større, og prisnivået litt høyere enn i Guanabo, men ellers er ikke forskjellene så store. Stedet tar i mot pakketurister fra Canada og Europa, og er derfor noe mer turistpreget enn Guanabo.

Bad og fisk i vakre Cienfuegos

Byen Cienfuegos ligger på sydkysten av Cuba, og er kjent for sin neoklassiske arkitektur og vakre beliggenhet i Cienfuegobukten. Byens mange franske navn skyldes at de var franske innvandrere som i 1819 grunnla den, og den franske atmosfæren kan fortsatt merkes den dag i dag. Utenfor byen finnes flere hvite sandstrender, samt en rekke hoteller med store svømmebasseng. Her er det bedre plass enn på strendene utenfor Habana og Varadero, og rytmen er roligere. Nord for byen ligger noen varme termalbad, for de som ønsker et alternativ til saltvannsbadingen i det karibiske hav. Foruten privat innkvartering i selve byen, finnes flere populære hoteller langs stranden i Playa Rancho Luna, omlag 20 km sør over. Her er det også muligheter for dykking og snorkling i det klare vannet. Foruten stranden er byens park, Parque Martí en attraksjon der den ligger midt i byen med marmorstatuen av nasjonalhelten José Martí i midten. Cienfuegos har også en imponerende botanisk hage som er verdt et besøk.

I den store Cienfuegobukten ligger flere små fiskerlandsbyer, og som turist er man som regel velkommen til å bli med en av de fargerike, lokale fiskerne ut på tur. Her er ofte mann og kone sammen om jobben, og konene er like aktive som mennene. Fisken som fanges kan man få servert kokt eller stekt etter ankomst, er du heldig kan du også få nykokt hummer. Prisene på mat på Cuba er fortsatt lave etter våre bergninger, og selv om det noen steder opereres med egne turistpriser, er det fullt mulig å få seg en skalldyrmiddag til rundt 30-40 kr.

Pinâr del Rio for enhver lommebok

Cubas vestligste provins er kjent for sine sigarer, ettersom det er i denne regionen 80% av all sigarproduksjon forgår. Pinâr del Rio er også kjent for den flotte Maria la Gorda-stranden, som etter manges mening har det klareste vannet og den hviteste sanden i landet. Dette skal følgelig også være et av landets beste dykkesteder. Cayo Largo-øyene, som kan nås med både båt og fly, ligger et stykke lenger ut i havet. Dette er hjemstedet for Cubas mest luksuriøse «all-inclusive» hoteller, og koster også en god del mer enn strandhotellene på fastlandet. Mange av turistene som kommer til disse nydelige koralløyene er enten bryllupsreisende eller på ferie for å feire noe annet.

I nærheten av byen Pinâr Del Rio finnes dog flere andre og mye rimeligere alternativ. Boca del Galafre er nok ikke spesielt kjent utenfor Cuba, ettersom dette er et gammelt cubansk feriested fra kommuniststiden. Her kan man nyte den rene, gyllenbrune sandstranden i fred og ro, uten forstyrrelser fra omverdenen. Små, pastellfargede strandhus ligger på rekke og rad langs stranden, og kommer man utenom de cubanske feriene, kan man leie sitt eget lille hus for cubanske priser. Komforten her er enkel, men husene har både strøm, WC og vann, og kjøleskap. Maten kjøper man i den lokale landhandleren. Det perfekte sted for en lavbudsjettferie basert på bading, avslapping og ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *