Sjøleir: Aktiv sommerferie for vannglade barn

Tomm Murstad Senior startet i sin tid den aller første kommersielle skiskolen i verden. Han fortjener derfor litt av æren for at Norges skitradisjoner er blitt kjent ute i den store verden. Murstad Sr. oppdaget senere noe annet; nemlig behovet for et sted som kunne tilby barna aktiviteter på sommerstid.

Sommeren 1960 sto Tomm Murstad Sjøleir ferdig til innvielse for ivrige og badeglade barn. Beliggenheten var Høyerholmen utenfor Sandvika, i grenseområdet mellom Bærum og Asker kommune. På dagsorden sto aktiviteter som seiling, livredning, sjøvett, roing, knuter, og vannski. Leiren hadde den gang kun en vannskibåt, og barna sto gladelig i kø for å få seg en tur eller to i løpet av uken.

For dagens sjøleirdeltakere er køer nærmest et ukjent begrep. Med åtte vannskibåter, «tubes», «bananer», wakeboard, vanntrampoliner av flere størrelser, og i tillegg et oppblåsbart isfjell flytende utenfor stranden, er leiren unik i norsk sammenheng. Barna som kommer hit, har ett mål for øyet når de ankommer leiren med fergen «M/S Rigmor» fra Sandvika: å oppholde seg mest mulig i det våte element i løpet av leiroppholdet.

Selv om mesteparten av tiden går med til lek i og på vannet, anser leirledelsen det som viktig at barna også lærer noe i løpet av den tiden de er her. Det er derfor obligatorisk med undervising i sjøvett og sjøens trafikkregler, og dette må læres godt. Barna må nemlig avlegge eksamen før de reiser hjem, både teoretisk og praktisk. De er da heller ikke så rent lite stolte når de ankommer Sandvika ved ukeslutt, og kan fremvise selveste Sjøvettsdiplomet til foreldrene!

Leiren har blitt populær, og for å sikre seg en plass for neste sesong, bør en melde sin interesse tidlig, for det blir fort fullt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *